Verzekeren bij Blackjack

Verzekeren is een situatie die vroeg of laat voor gaat komen op het moment dat jij blackjack aan het spelen bent. Misschien ben je het al wel eens tegengekomen, maar wist je niet precies wat er bedoeld werd. Je kan het ook tegenkomen als ‘insurance’ als je blackjack speelt in het Engels. Hoe verzekeren werkt is eigenlijk heel eenvoudig.

Op het moment dat de dealer een Aas als open kaart heeft liggen, krijg je de mogelijkheid om een zogenaamde verzekering te kopen. De helft van je oorspronkelijke inzet zijn de kosten voor deze verzekering. Stel je hebt bijvoorbeeld 50 euro ingezet, dan kost de verzekering 25 euro extra. Nu kunnen er twee dingen gebeuren. De dealer heeft blackjack, of geen blackjack.

De dealer heeft geen blackjack

De eerste kaart van de dealer is een Aas. Als de dealer blackjack heeft betekend het dat de tweede kaart een tien of een plaatje moet hebben. Dit plaatje kan dus een Boer, Vrouw of Koning zijn. Als dit dus niet zo is, en de dealer heeft geen tien of een plaatje, dan raak je het geld voor de verzekering (je premie) kwijt.

De dealer heeft blackjack

Op het moment dat de dealer wél blackjack heeft, dan betaald de verzekering uit. Je krijgt dan drie keer je verzekeringsgeld terug. Dit betekend het geld wat je aan de verzekering hebt betaald plus twee keer dat geld. In het voorbeeld hierboven zou je dus 75 euro overhouden op het moment dat de dealer blackjack heeft.

Is een verzekering verstandig?

Eigenlijk is het niet verstandig om een verzekering te nemen. Als je gaat nadenken is de kans namelijk veel groter dat de dealer geen blackjack heeft dan dat hij dat wel heeft. De kans dat de dealer een tweede kaart heeft die een tien of een plaatje is, is namelijk maar 30,76%. Wat dus betekend dat de kans dat de dealer geen blackjack heeft 69,24% is.

Het maakt ook niet uit wat voor kaarten je zelf hebt liggen, je gokt puur en alleen op de dichte kaart van de dealer. Dus wat je ook hebt liggen, verzekeren blijft een slechte keuze.